Caipirinha – Prosty Brazylijski przepis na drink [2021]

Caipirinha

Caipirinha – jest to najpopularniejszy drink w Brazylii oraz jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie. Przygotowuje się go z alkoholu nazywanego Cachaça.

Polecane przepisy na drinki z Lemon Garage, Whisky Sour, Strawberry Daiquiri.

Jak zrobić drink Caipirinha?

Drink o nazwie Caipirinha przygotowujemy w sposób bardzo prosty. Jest to jeden z tych drinków, których bardzo ważne znaczenie ma jakość używanych produktów. Caipirinha jest przygotowywana na bazie alkoholu, zwanego Cachaça.

Cachaça – Czym jest ten brazylijski “rum”? Czemu nazywamy go w ogóle rumem? Dzieje się tak, ponieważ w obu przypadkach składnikiem bazowym jest trzcina cukrowa. Jednak nie do końca są takie same. Chodzi o procent spirytusu po destylacji, w przypadku rumu jest to 90% natomiast w przypadku Cachaçy jest to maksymalnie 75%. Cachaça zawiera pomiędzy 38% a 48% alkoholu, produkowany z dodatkiem 6g cukru na litr. Jest raczej mocnym alkoholem, zaliczanym do kategorii prostych drinków z limonką.

Caipirinha, przepis na drink

Składniki:

  • 1/2 Limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50ml cachacy lub rumu
  • Kostki lodu lub kruszony lód
  • Kółeczko z limonki jako dekoracja

Sposób przygotowania:

  1. Zbierz składniki.
  2. Pokrój połowę limonki na małe kawałki.
  3. Umieść limonkę oraz cukier w szklance.
  4. Użyj tłuczka barmańskiego (muddlera), aby dokładnie rozgnieść składniki.
  5. Dodaj cachacy lub rumu i wymieszaj.
  6. Uzupełnij szklankę kostkami lodu, bądź kruszonym lodem, ponownie wymieszaj.
  7. Udekoruj kółeczkiem z limonki.
  8. Twój drink jest gotowy do zaserwowania, smacznego!

Caipirinha – historia

Jak możemy przeczytać z kilku źródeł, historia drinka Caipirinha jest nie do końca znana. Jedna z legend opowiada o 1918 roku i regionie Alentejo w Portugalii. Tam dowiedzieliśmy się o czterech składnikach, mianowicie o cachaçy, zielonej cytrynie, czosnku i miodzie, który był używany podczas leczenia grypy hiszpanki w 1918. Zielona cytryna zawierała dużą ilość witaminy C, która w połączeniu z Cachaçą przyspieszała wchłanianie do organizmu.

Znane odmiany z innymi alkoholami

Caipisake – Przygotowywana na bazie japońskiego sake. Najczęściej przygotowywana na bazie kiwi.

Czym jest Sake? Jest to japoński alkohol ryżowy, często nazywany piwem, winem, whisky czy nawet wódką. Jego zawartość alkoholu to średnio 17%, można zakładać że blisko mu do wina. W dodatku przechodzi przez proces fermentacji, jednak dodawane są również drożdże co wyklucza powiązania z winem. Najbardziej podobny jest zatem do piwa i procesu warzenia owego trunku. Nie znaczy to jednak że możemy go nazwać piwem, ponieważ 17% to raczej za dużo. Łatwo stwierdzić, że najlepiej będzie go nazwać po prostu japońskim alkoholem ryżowym.

Caipirila – Bazowana na tequili.

Caipimojito – Inaczej mojito w wersji z Cachacą.

Caipiroska – Jest to jedna z bliższych Polakom odmian, ponieważ do jej przygotowania będziemy potrzebować wódki.

Caiprissima – Zamiennik cachacy na rum, najbliższy wersji oryginalnej.

Obserwuj mnie na Tiktoku

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *