Wina z RPA: Niezwykły smak i bogactwo tradycji!

WinaRPA

Wina w RPA produkuje się już od setek lat

Historia Republiki Południowej Afryki jest bardzo burzliwa. Przeplatana jest okresami zmian ustrojowych, walk o przynależność tego regionu świata do innych potęg, a także europejskim osadnictwem. To właśnie to ostatnie odpowiada za zakorzenienie w tym regionie tradycji uprawy winorośli w celu produkcji wina. Zgodnie z odkrytymi dokumentami, historia wina w RPA liczy już około 400 lat.  Europejczycy szybko docenili lokalny klimat, a także wyjątkowe gleby. Nasadzili pierwsze winnice, które z czasem zaczęły porastać lokalne zbocza górskie i polany. Na południowym krańcu Afryki stykają się wpływy dwóch oceanów i panuje tu wyjątkowo korzystny klimat w kontekście upraw winorośli. Dzięki temu dobrze utrzymują się tu liczne szczepy, a lokalne wina cechują się najwyższą rynkową jakością oraz wyjątkowym charakterem. 

Pinotage – duma RPA

Prawdziwą dumą i perłą w koronie winiarstwa w RPA jest szczep Pinotage. Obecnie to jedyny szczep, który w stu procentach pochodzi z RPA. Po raz pierwszy wyizolowano go w XX wieku, a za początek Pinotage uznaje się rok 1925. To czerwona winorośl, która charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem. Wytrawne czerwone Pinotage cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i trudno o wskazanie wina, które bardziej kojarzy się z Republiką Południowej Afryki. Ze względu na to, że to młody szczep, to wciąż ewoluuje, co wpływa na zróżnicowanie smaków wina, a także jego oryginalność.

Wina dla każdego konesera

Atutem RPA jak regionu winiarskiego jest to, że produkowane są tam wina dla każdego konesera. Duże połacie obszarów pod nasadzenia, a także doskonały klimat sprawiają, że z powodzeniem można uprawiać tam różne szczepy czerwonych i białych winorośli. Żyzne i mineralne gleby przekładają się na charakterystyczny i oryginalny smak wina butelkowanego w Republice Południowej Afryki. Choć szczep będzie Ci znany, to może okazać się, że kosztowany trunek zaskoczy Cię swoim niezwykłym smakiem. Wśród czerwonych win królują w RPA: Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot, czy Shiraz. Popularne białe szczepy uprawiane z powodzeniem na południu Afryki to: Chardonnay, Chenin Blanc, czy Sauvignon Blanc. Lokalne winnice produkują również wysokiej jakości wina różowe. Duży wybór i wysoka jakość produktów sprawiają, że spełniają one oczekiwania szerokiego grona odbiorców. 

Wyjątkowy smak wina z RPA

Oczywiście wina RPA nie byłyby tak popularne, gdyby nie ich wysoka jakość i niezwykły smak. Bardzo często wyczuwalne są w nich nuty mineralne, co ma bezpośrednio związek ze specyfiką lokalnych gleb. Co ciekawe, wina z RPA mogą różnić się smakiem i dominantami w zależności od tego, w którym regionie kraju znajduje się winnica. W wielu gatunkach lokalnych win dobrze wyczuwalne są nuty owoców tropikalnych i cytrusów. Do tego dochodzą wyjątkowe zioła i smaki owoców, które rosną tylko w tej części świata. To dodatkowo podbija oryginalność wina produkowanego w RPA. W ostatnich latach podkreśla się fakt, że lokalne wina bogate są w aromaty ziemi, tytoniu, czekolady, czy też czarnej porzeczki. Każda pojedyncza butelka stanowi unikalną kompozycję smaku, która szybko skradnie serca koneserów dobrego wina. 

Posmakuj win z RPA wspólnie z REDi WINES

Zespół REDi WINES to prawdziwi specjaliści w zakresie wina z Republiki Południowej Afryki. W sklepie z winem w Warszawie znaleźć można szeroki wybór gatunków, w tym produkty pochodzące z prestiżowych i cenionych winnic. Ciekawym wyborem pozostają wina z Creation, czyli winnicy uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Poza sklepem udostępniono także dedykowany wine bar. To kameralna przestrzeń w Warszawie, gdzie można skosztować wybranego wina, a także odpowiednio dobranych do niego przekąsek. To miejsce idealne na randkę, wypad ze znajomymi, czy też spotkanie biznesowe. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą REDi WINES oraz do wypróbowania wysokiej jakości win wprost z RPA. 

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *