Whisky Sour przepis na drink. Z białkiem lub bez

Whisky Sour

Whisky Sour. Skąd w ogóle pochodzi ten drink?

Whisky Sour jest tak popularnym drinkiem i uwielbianym przez wielu moich znajomych jak i przeze mnie. Jest to drink, którego każdy facet powinien spróbować przynajmniej raz w życiu. W Polsce whisky ma coraz większą popularność. A co zauważalne zmienia się trend picia wódki, który trwał u nas za czasów PRL oraz długo po. Jesteśmy narodem słowiańskim więc w sumie co się dziwić. Wódka zawsze była popularna i będzie, natomiast od pewnego czasu jest ona często wymieniana na whiskey, szczególnie przez mężczyzn. Istnieje coraz więcej fanów samej whisky, bądź z lodem, natomiast jeszcze więcej klasycznego whiskey zalewanego Colą.

Dziś natomiast powiemy sobie o whisky sour, czyli przepisie który oryginalnie, po raz pierwszy został opublikowany przez gazetę z Wisconsin (Stany Zjednoczone) w 1870 roku. Jego historia jest więc już całkiem spora. Istnieje kilka odmian whisky sour, możemy go przygotować z różnych przepisów, bardziej klasycznych, z użyciem białek jaja, bądź w formie wariacji, mniej klasycznej, ale wciąż pysznej i popularnej.

Przepis na klasyczne whisky sour z użyciem białka

Składniki:

  • 60ml whisky najlepiej amerykańskiej np: Jack Daniels
  • 15ml syropu cukrowego
  • 30ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki stołowe białka z kurzych jajek czyli około 15g, mniej więcej połowa jajka.

Metoda przygotowania

  1. Najpierw przygotowujemy jajko, powinniśmy zanurzyć je we wrzątku przez około 10-15 sekund
  2. Wlewamy do szejkera whisky, syrop cukrowy, sok z cytryny(najlepiej przez sitko, aby pozbyć się miąższu) oraz na koniec białko z kurzego jaja
  3. Robimy “Dry Shake” czyli zamykamy szejker i wstrząsamy bez lodu przez około 15 sekund, ma to na celu stworzenie większej ilości piany
  4. Jeżeli już mamy troche piany w naszym szejkerze to dodajemy kilka kostek lodu oraz całość wstrząsamy jeszcze przez 20 sekund, tak aby wszystkie składniki idealnie się wymieszały.
  5. Jeżeli dotarliście do kroku 4 to znaczy, że możecie przelać do szklanki i cieszyć się wspaniałym klasykiem.

Whisky Sour bez wykorzystania białka

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do szejkera (pamiętamy aby odcedzić miąższ) oraz dodajemy kostki lodu
  2. Wszystko wstrząsamy przez chwile
  3. Rozlewamy do niskiej szklanki
  4. Gotowe

Mocno zmodernizowana wersja drinka

Składniki:

  • 40ml whisky
  • 20ml soku z cytryny
  • 20ml soku z limonki
  • 60ml sprite

Przygotowanie:

  1. Wyciskamy sok z cytryny, sok z limonki, wlewamy whisky. Umieszczamy w szejkerze i wstrząsamy
  2. Szklankę wypełniamy lodem oraz przelewamy zawartość szejkera.
  3. Uzupełniamy spritem, następnie mieszamy długą łyżką
  4. Gotowe, Smacznego

Więcej przepisów na pandrinkowiec.pl

02 comments on “Whisky Sour przepis na drink. Z białkiem lub bez

  • Bartek , Bezpośredni link do komentarza

    Witam, whisky sour świetny drink. Próbowałem z białkiem i wchodzi całkiem przyjemnie. Nie każdy jednak taki lubi. Zmodernizowana wersja rowniez całkiem smaczna. Ze spritem, w sumie na to bym raczej nie wpadł. Ja z tych co pili whisky z colą całe życie 😀

  • Ondrej , Bezpośredni link do komentarza

    Pijam whisky od lat, jestem największym fanem drinka “klasycznego” czyli whisky z lodem.. Jednak ostatnio dla odmiany spróbowałem whisky sour i muszę przyznać, że bardzo smaczna. Na pewno można tutaj użyć tańszej whisky niż w przypadku czystej

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *