Whisky Sour. Skąd w ogóle pochodzi ten drink?
Whisky Sour jest tak popularnym drinkiem i uwielbianym przez wielu moich znajomych jak i przeze mnie. Jest to drink, którego każdy facet powinien spróbować przynajmniej raz w życiu. W Polsce whisky ma coraz większą popularność. A co zauważalne zmienia się trend picia wódki, który trwał u nas za czasów PRL oraz długo po. Jesteśmy narodem słowiańskim więc w sumie co się dziwić. Wódka zawsze była popularna i będzie, natomiast od pewnego czasu jest ona często wymieniana na whiskey, szczególnie przez mężczyzn. Istnieje coraz więcej fanów samej whisky, bądź z lodem, natomiast jeszcze więcej klasycznego whiskey zalewanego Colą.
Dziś natomiast powiemy sobie o whisky sour, czyli przepisie który oryginalnie, po raz pierwszy został opublikowany przez gazetę z Wisconsin (Stany Zjednoczone) w 1870 roku. Jego historia jest więc już całkiem spora. Istnieje kilka odmian whisky sour, możemy go przygotować z różnych przepisów, bardziej klasycznych, z użyciem białek jaja, bądź w formie wariacji, mniej klasycznej, ale wciąż pysznej i popularnej.
Przepis na klasyczne whisky sour z użyciem białka
Składniki:
- 60ml whisky najlepiej amerykańskiej np: Jack Daniels
- 15ml syropu cukrowego
- 30ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki stołowe białka z kurzych jajek czyli około 15g, mniej więcej połowa jajka.
Metoda przygotowania
- Najpierw przygotowujemy jajko, powinniśmy zanurzyć je we wrzątku przez około 10-15 sekund
- Wlewamy do szejkera whisky, syrop cukrowy, sok z cytryny(najlepiej przez sitko, aby pozbyć się miąższu) oraz na koniec białko z kurzego jaja
- Robimy “Dry Shake” czyli zamykamy szejker i wstrząsamy bez lodu przez około 15 sekund, ma to na celu stworzenie większej ilości piany
- Jeżeli już mamy troche piany w naszym szejkerze to dodajemy kilka kostek lodu oraz całość wstrząsamy jeszcze przez 20 sekund, tak aby wszystkie składniki idealnie się wymieszały.
- Jeżeli dotarliście do kroku 4 to znaczy, że możecie przelać do szklanki i cieszyć się wspaniałym klasykiem.
Whisky Sour bez wykorzystania białka
Składniki:
- 40ml whisky
- 20ml soku z cytryny
- 10ml syropu cukrowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do szejkera (pamiętamy aby odcedzić miąższ) oraz dodajemy kostki lodu
- Wszystko wstrząsamy przez chwile
- Rozlewamy do niskiej szklanki
- Gotowe
Mocno zmodernizowana wersja drinka
Składniki:
- 40ml whisky
- 20ml soku z cytryny
- 20ml soku z limonki
- 60ml sprite
Przygotowanie:
- Wyciskamy sok z cytryny, sok z limonki, wlewamy whisky. Umieszczamy w szejkerze i wstrząsamy
- Szklankę wypełniamy lodem oraz przelewamy zawartość szejkera.
- Uzupełniamy spritem, następnie mieszamy długą łyżką
- Gotowe, Smacznego
Więcej przepisów na pandrinkowiec.pl
Witam, whisky sour świetny drink. Próbowałem z białkiem i wchodzi całkiem przyjemnie. Nie każdy jednak taki lubi. Zmodernizowana wersja rowniez całkiem smaczna. Ze spritem, w sumie na to bym raczej nie wpadł. Ja z tych co pili whisky z colą całe życie 😀
Pijam whisky od lat, jestem największym fanem drinka “klasycznego” czyli whisky z lodem.. Jednak ostatnio dla odmiany spróbowałem whisky sour i muszę przyznać, że bardzo smaczna. Na pewno można tutaj użyć tańszej whisky niż w przypadku czystej