Jak przygotować popularny Aperol Spritz?

Aperol spritz

Skąd pochodzi Aperol Spritz?

Napój Aperol Spritz został wymyślony w 1919 roku, przez niejakiego Luigi Barbasetti. Jest to koktajl o słodko-gorzkim smaku, kolorze czerwonym i owocowym zapachu. Drink został wynaleziony w Caffè Casoni w Mediolanie i jest znany wśród mieszkańców północnych Włoch. Początki drinka sięgają początków XX wieku, kiedy to w portowym mieście Wenecji mieszkał włoski dowódca marynarki wojennej o austriackim rodowodzie, który nazywał się admirał Maximilian von Schieve. Służył jako dowódca austriackiej marynarki wojennej podczas wojny w latach 1913-1917 i należał do nowej rasy admirałów, którzy rywalizowali z ich brytyjskimi odpowiednikami. Choć istnieje wiele opowieści o tym, jak admirał rozwinął swoje zamiłowanie do tej mikstury, jedna z legend sugeruje, że po raz pierwszy wypił ją na Malcie około 1914 roku.

Legenda głosi, że młoda narzeczona Maksymiliana chciała zaskoczyć swojego męża po powrocie z urlopu nowym przepisem, który znalazła w Neapolu, a który składał się z Aperolu i Prosecco. Tradycja ta zaczęła się rozpowszechniać w całych Włoszech, ale ze względu na swój charakterystyczny smak pozostała popularna jedynie w Wenecji, gdzie mieszkał Commandante Schieve, a po jego śmierci zakorzeniła się w tradycji.

Aperol Spritz to popularny drink, który ze względu na swoją historię można znaleźć przede wszystkim we Włoskich barach i restauracjach. Jest tam bardzo popularny, jednak pije się go także w innych krajach Europy i na świecie. Jest on przygotowywany z Aperolu, prosecco i wody gazowanej. Dodatkiem są często rodzynki lub inne owoce. Drink ten jest bardzo orzeźwiający i ma lekki, słodki smak. Aperol Spritz to drink, który piję się, odkąd pamiętam. Idealny na letnią pogodę. Jest także bardzo łatwy do przygotowania, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Aperol można pić samemu lub z przyjaciółmi podczas spotkań towarzyskich.

Aperol spritz

Podstawowy przepis (IBA) – Składniki

  • 90ml Prosecco
  • 60ml Aperol Spritz
  • Odrobina wody gazowanej

Wariant 2

  • 1/3 kieliszka Aperolu
  • 2/3 kieliszka wody gazowanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 kostka lodu (opcjonalnie)

Wariant 3

  • 1/3 szklanki Aperolu
  • 1/3 szklanki Prosecco
  • 1/3 szklanki Sprite’a lub innego lemoniadowego napoju gazowanego
  • Kilka kostek lodu
  • Plasterki pomarańczy (opcjonalnie)


Wymieszaj wszystkie składniki razem w shakerze lub szklance. Dodaj kilka kostek lodu i plasterki pomarańczy. Wystarczy wlać Aperol do kieliszka, dodać kilka kostek lodu i wlać prosecco. Całość można posypać cytryną lub pomarańczą.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *