Pinacolada przepis oraz historia portorykańskiego drinka.
Pinacolada pochodzi z Puerto Rico, czyli kraju gdzie mówi się w języku hiszpańskim. Oryginalna nazwa drinka bezpośrednio tłumaczona z języka kraju basków oznacza “odsączony ananas”. Jest to bezpośredni odnośnik do ananasa i jego idealne użycie w procesie tworzenia portorykańskiego, tropikalnego drinka.
Pinacolada | Gdzie wymyślono tropikalny koktajl?
Istnieją trzy osoby twierdzące, że to one wymyśliły Pinacoladę. Pierwsza historia opowiada o 1954 roku kiedy to jeden z barmanów hotelu Hilton w San Juan, wpadł na pomysł połączenia rumu z owocami tropikalnymi takimi jak kokos i ananas. Twórca twierdził, że wykorzystał do niego śmietankę kokosową. Stało się to przy hotelowym beach-barze. Tym człowiekiem był niejaki Ramon Monchito. Drugą osobą uznającą się za twórcę był niejaki Ricardo Garcia, o nim z kolei nie ma za dużo informacji, przewija się wyłącznie jego nazwisko. Natomiast trzecia osoba to Don Ramon Portras Mingot. Uważa, że pinacolada powstała w 1963 roku w restauracji Barrachina. Każdy z tych barmanów twierdzi, że to jemu należy się miano króla pinacolady, natomiast prawda jest taka że mieszankę rumu, ananasa i kokosa piło się tam dużo wcześniej.
Legendy mówią o początkach XX wieku, więc jak to bywa z koktajlami, raczej pełnej historii nie dowiemy się nigdy. Pewne jest natomiast to, że w 1978 roku Piña colada stała się narodowym drinkiem Puerto Rico.
Istnieje kilka sposobów przygotowania drinka Pinacolada. Przedstawię kilka metod na jego przygotowanie, każdy powinien wybrać swój ulubiony. Drink Pinacolada znajduje się na oficjalnej liście 77 koktajli International Bartenders Association w skrócie (IBA). Zacznijmy od wersji najbardziej klasycznej.
Pinacolada – przepis na klasyka.
- 50ml białego rumu
- 30ml śmietanki kokosowej
- 50ml świeżego soku z ananasa
Przygotowanie :
- Umieścić wszystkie składniki w blenderze elektrycznym
- Rozlać do szklanki
- Udekorować kawałkami ananasa
Virgin colada. Wersja bezalkoholowa dla dzieci i dorosłych.
Składniki:
- 150 gram pokrojonego ananasa, może być z puszki
- 150ml mleczka kokosowego
- 50ml wody kokosowej
- 20ml soku z limonki
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Wrzucamy wszystkie składniki do blendera elektrycznego z funkcją kruszenia lodu. Jeżeli takiego nie posiadamy to możemy lód dorzucić na koniec. Pamiętamy o odrobinie soku z limonki, ponieważ doda to naszemu drinkowi orzeźwienia.
- Rozlewamy do szklanek, dekorujemy kawałkami ananasa, pijemy przez słomkę.
Royal colada – wersja z większą ilością składników
Royal Colada jest to dosyć wymagającają wersją, ponieważ będziemy potrzebować wielu składników. Natomiast dla chcącego nic trudnego, efekt gwarantowany.
Składniki:
- 40ml białego rumu
- 20ml rumu kokoswego np malibu
- 4 kawałki ananasa
- 10ml mleczka kokosowego
- 20ml soku ananasowego
- 10ml soku z limonki
- 10ml syropu cukrowego
- 50ml prosecco ( jak lubicie to może być więcej )
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Wlewamy prosecco na spód szklanki.
- Reszte składników wrzucamy do blendera elektrycznego
- Zblendowane składniki dolewamy do szklanki, czyli do prosecco które już tam powinno być 🙂
- Dekorujemy miętą oraz podajemy ze słomką
Więcej drinków na pandrinkowiec.pl
Próbowałem pinacolade i bardzo mi smakuje, strona pandrinkowiec.pl pokazuję inny pogląd na owego klasyka. Polecam również drinka Royal Colada 🙂
Dobry drineczek, pasował idealnie na ciepły letni wieczór w moim penthousie:)