Irish coffee – przepis jak zrobić kawę po irlandzku?

Irish Coffee - Kawa po irlandzku

Nadchodząca wielkimi krokami jesień będzie niewątpliwie sprzyjać sięganiu po pyszne, rozgrzewające napoje. Doskonałą propozycją na chłodne dni może być Irish Coffee – kawa po irlandzku.  Tego rodzaju kawowego napoju można oczywiście się napić w każdej dobrej kawiarni, ale bez problemu przyrządzimy ją również w domu. Czym właściwie jest Irish Coffee i w jaki sposób najlepiej będzie ją przygotować?

Irish Coffee – historia

Tak jak w przypadku wielu receptur na napoje czy potrawy, które później stały się wręcz klasykami, historia powstania kawy po irlandzku nie jest całkowicie jasna. Jedna z legend mówi, że ten rozgrzewający napój został po raz pierwszy podany w 1942 r. w Foynes. Jest to niewielkie miasteczko położone w zachodniej Irlandii, które było jednak sporą bazą lotniczą łączącą Europę z Ameryką. Według tych źródeł, w zimie 1942 pewien lot do Ameryki Północnej został zawrócony, ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne. Jeden z pracujących na lotnisku szefów kuchni, by nieco rozgrzać zmarzniętych pasażerów oczekujących na lot, zaserwował im słodką kawę z bitą śmietaną na wierzchu i odrobiną whiskey.

Pomysł przyjął się wśród pasażerów na tyle dobrze, że pewien dziennikarz postanowił zabrać go ze sobą do Stanów Zjednoczonych, gdzie zdecydował się na przekazanie receptury właścicielowi jednej z amerykańskich kawiarni. W ten sposób rozpoczęła się niezwykła popularność Irish Coffee na całym świecie. 

Przepis na Irish Coffee

Receptura stworzona w 1942 roku ulegała oczywiście na przestrzeni lat wielu modyfikacjom, dlatego obecnie znajdziemy wiele nieco różniących się od siebie przepisów na kawę po irlandzku. Poniżej przedstawimy jeden z nich. Do przygotowania pysznej, domowej Irish Coffee będziemy potrzebować:

  • 150 ml kawy Americano, najlepiej zaparzonej za pomocą ekspresu ciśnieniowego;
  • cukru trzcinowego;
  • około 50 ml irlandzkiej whiskey. Jeśli smak tego alkoholu jest dla nas zbyt intensywny, można go zastąpić na przykład likierem;
  • śmietany 30%;
  • opcjonalnie nieco kakao lub innej posypki (według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Na początek warto delikatnie podgrzać naczynie, w którym umieścimy kawę po irlandzku. Można to zrobić, wlewając do niej na chwilę trochę gorącej wody.
  2. Lekko podgrzewamy whiskey, nie dopuszczając do wrzenia, by alkohol nie wyparował. Następnie przelewamy go do szklanki.
  3. W zależności od własnych preferencji dodajemy do alkoholu 1 lub 2 łyżeczki cukru (brązowego) i dokładnie mieszamy.
  4. Do szklanki wlewamy zaparzoną wcześniej kawę Americano i ponownie dokładnie mieszamy cały napój.
  5. Na górze umieszczamy bitą śmietanę, którą należy wcześniej ubić za pomocą ręcznej trzepaczki bądź blendera. Bita śmietana powinna być na tyle gęsta, by pozostać na górze napoju i nie połączyć się z kawą. Wierzch bitej śmietany warto udekorować kakao lub inną posypką, dla lepszego wyglądu i smaku.
  6. Nasza domowa Irish Coffee jest gotowa. Smacznego!

Irish Coffee bez alkoholu

  • 50ml świeżo parzonej kawy
  • 20ml czekolady
  • 20ml syropu cynamonowego
  • śmietanka
  • wysuszona papryczka chili(opcjonalnie)

Kawa po irlandzku – sposób podania

Jak należy podawać kawę po irlandzku? W kawiarniach najczęściej spotkamy się z Irish Coffee serwowaną w specjalnych szklankach ze specyficznym uchwytem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w domowym zaciszu zaserwować ją w klasycznych naczyniach do latte lub tradycyjnych porcelanowych filiżankach. 

Ze względu na sporą ilość bitej śmietany, sporo osób zastanawia się również, czy należy ją wcześniej zjeść łyżeczką przed wypiciem reszty napoju. By najlepiej poczuć kwintesencję smaku kawy po irlandzku, najlepiej tego nie robić. Zgodnie z tradycyjnym przepisem, irlandzką kawę powinno się pić łącznie z bitą śmietaną, a po przyrządzeniu nie powinna już ona być mieszana. Kluczem do doskonałego smaku tego rodzaju kawy jest właśnie delikatność śmietanki, która doskonale łagodzi zarówno intensywny smak whiskey, jak i mocnej kawy Americano używanej jako baza napoju. Bardzo ważne są również proporcje – nie powinniśmy dodawać do kawy po irlandzku zbyt dużej ilości whiskey, jako że może zakłócić to harmonię mocniejszych i łagodniejszych smaków w tym napoju. 

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *