Drinki z malibu są delikatne i słodkie. Alkohol, który stanowi ich bazę, jest klarownym likierem, zawierającym od 18 do 35% alkoholu. Pochodzi on z wyspy Barbados położonej na Morzu Karaibskim w Archipelagu Antyli. Do produkcji malibu wykorzystywana jest melasa, która jest mieszana z wodą i drożdżami i w procesie fermentacji wytwarzany jest alkohol. Jest on następnie trzykrotnie destylowany, dzięki czemu powstaje oryginalny biały rum, finalnie jest łączony z ekstraktem kokosowym, co powoduje powstanie alkoholu o nazwie malibu.
Jaka jest historia malibu?
Na Barbados uprawiane były ju w XVII wieku plantacje trzciny cukrowej, ubocznym produktem ich przerabiania były duże ilości melasy, dlatego powstawały przy nich destylarnie przerabiające ten produkt na alkohol. W 1893 roku dwaj bracia z Niemiec wpadli na pomysł, aby biały rum połączyć z innym naturalnym dobrem tego miejsca, kokosem. W taki sposób powstało malibu, które stało się popularne na całym świecie. Obecnie jest ono międzynarodową marką, jej właścicielem jest francuska firma Pernod Ricard. Malibu jest rozlewane do białych butelek, na których znajduje się logo przedstawiające dwie palmy na tle zachodzącego słońca. Są to charakterystyczne emblematy marki rozpoznawalne na całym świecie.
Z czym łączyć malibu?
Smak, jakim charakteryzuje się malibu, zależy od tego, z czym go połączymy. Istnieje jego wiele wersji, najbardziej popularnym połączeniem jest malibu z mlekiem, uzyskujemy wtedy bardzo delikatny słodkawy smak, można dodać do niego trochę wiórków kokosowych. Chętnie stosowanym połączeniem jest także malibu z sokiem z ananasa, nosi on nazwę pinacolada i przypomina zawsze miłe chwile spędzone na wakacjach. Zastanawiając się, z czym pić malibu, warto wiedzieć, że możemy dodawać do takich drinków soki z różnych owoców, najlepiej egzotycznych. W zależności od naszych preferencji smakowych możemy zastosować różne rodzaje soków, warto także naszego drinka przyozdobić kawałkiem owoców ananasa albo kokosa i parasolką do drinków.
Malibu połączone z mlekiem jest najbardziej popularną kompozycją we wszystkich miejscach na świecie. Zazwyczaj jest to tradycyjne mleko krowie, ale często jest także stosowane połączenie malibu z mlekiem roślinnym. Warto zwrócić uwagę na charakterystyczne zestawienie z mlekiem kokosowym, które sprawia, że napój charakteryzuje się jeszcze bardziej wyrazistym smakiem. Ciekawą propozycją na drinka, jest zastosowanie skondensowanego mleczka z puszki jako zamiennik dla zwykłego mleka, które jest o wiele gęstsze i bardziej słodkie. Interesujące jest także połączenie kawy z malibu, możemy uzyskać wówczas bardzo wyrazisty i oryginalny smak.
Propozycje na proste drinki z malibu
Malibu nie potrzebuje wykorzystywania wielu oryginalnych składników, jest bardzo dobrym alkoholem do przyrządzania drinków, może występować w banalnych połączeniach i zazwyczaj przygotowujemy go w prosty sposób, ale smak, jaki uzyskujemy, jest zawsze wyjątkowy. Często zadajemy sobie pytanie, z czym pić malibu? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodawanie malibu do różnych koktajli egzotycznych i łączenie z owocowymi smakami. Nasze propozycje to:
Malibu drink Woo Woo
Składniki:
- wódka 40 ml, malibu 30 ml,
- sok żurawinowy 130 ml,
- kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki oprócz soku żurawinowego trzeba dobrze wymieszać, najlepiej w shakerze, a następnie przelać do wysokiej szklanki, w której znajdują się kostki z lodem. Sok żurawinowy należy dodać na samym końcu i wymieszać, całość możemy udekorować cząstką z cytryny oraz listkami mięty ułożonych na kawałkach lodu.
Drink Malibu z mlekiem
Składniki:
- 50 ml malibu,
- 40 ml skondensowanego mleka niesłodzonego, 120 ml mleka zwykłego albo roślinnego,
- kilka kostek lodu.
Wszystkie składniki należy umieścić w shakerze i delikatnie mieszać przez około 2 minuty, przygotowany w taki sposób drink, uzyskuje konsystencję pianki, dlatego możemy podawać go w niskiej szklance. Całość możemy posypać wiórkami kokosowymi albo ozdobić brzegi szklanki grubym cukrem.