Shot b52 jest jednym z najpopularniejszych drinków, które możemy zamówić w barze. Co ciekawe nazywamy go jednocześnie shotem jak i koktajlem głównie z tego powodu, że składa się z trzech różnych składników tworzących warstwy.
B52 posiada zbalansowany smak dzięki zmieszaniu trzech likierów: kawowego, irish cream i triple sec
Skąd pochodzi nazwa shota b52?
Jak to bywa z większością przepisów, historia jest raczej ciężka do zweryfikowania. Shot b52 prawdopodobnie powstał dzięki pewnemu barmanowi Peterowi Fich’owi, który był fanem zespołu B52. Wymyślił drinka, a nazwę zadedykował właśnie tej grupie.

Podpalany shot b52
B52 znany jest z tego, że często w barach możemy go otrzymać w wersji podpalanej. W tym celu na wierzch należy dodać wysokoprocentowy alkohol w postaci rumu, czy zwyczajnego spirytusu. Następnie całość podpalić. Podczas przygotowywania tego rodzaju drinków, musimy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo, ponieważ przez nieuwagę możemy podpalić coś lub kogoś, albo po prostu się poparzyć.
Przepis na shota b52
Shota przygotowujemy w kieliszku poprzez osadzenie trzech różnych alkoholi w formie warstw. Dzieje się to głównie poprzez gęstość likierów, które sprawiają, że warstwy układają się jedna na drugiej. Zaczynamy z likierem kawowym Kahlua, gdy pierwsza warstwa osiądzie na dnie, obracając łyżeczkę, powoli dolewamy likieru Grand Marnier lub triple sec.
Staramy się to robić powoli, żeby zapobiec rozwarstwieniu. Następnie tworzymy kolejną warstwę, tak samo jak w przypadku drugiej warstwy używamy obróconej łyżeczki i powoli wlewamy likier Baileys Irish Cream. Nasz shot jest gotowy. Jeżeli chcemy go podpalić, to pamiętajmy o użyciu słomki!
Składniki:
- 15ml Kahlua
- 15ml Grand Marnier lub likier triple sec
- 15ml Baileys Irish Cream
Alternatywne przepisy na shoty b52
Istnieje wiele alternatyw i urozmaiceń dla shota b-52. Owe odmiany posiadają nawet swoje własne numeracje.
- B-51: likier Frangelico o smaku orzecha laskowego w zamian za Grand Marnier
- B-52 in the desert (na Teksańskiej pustyni): Tequila w zamian za likier Baileys Irish Cream
- B-53: Sambuca w zamian za likier Irish Cream
- B-54: Triple Sec w zamian za Amaretto