Syrop Cukrowy przygotowanie, jak go zrobić?

Syrop Cukrowy

Syrop cukrowy to jeden z najbardziej niezbędnych składników podczas przygotowywania drinków i koktajli. Obowiązkowy w każdym barze i domu w którym będą wykonywane drinki. Jeśli naszemu drinkowi brakuje słodyczy, jest mdły to najlepszym sposobem na poprawę smaku naszego napoju, będzie właśnie syrop cukrowy. Możemy go dodać nie tylko do drinków, ale również napojów bezalkoholowych czy kawy lub herbaty. kawę czy herbatę to śmiało możemy dolać syropu. Jest to dobra opcja, ponieważ cukier sam w sobie nie zawsze poprawnie się rozpuści.

Czym jest syrop cukrowy? Jest on tak naprawdę rozwodnionym cukrem, można go przygotować w każdej chwili.

Składniki:

  • wrząca woda
  • cukier
  • opcjonalnie trochę cytryny

Przygotowanie:

Gotujemy określoną ilość wody i dodajemy cukru w stosunku 1:1 czyli 1g cukru na 1ml wody. Po zalaniu wrzątku oraz dodaniu cukru intensywnie mieszamy aż wszystko dokładnie się rozpuści. Czekamy około godzinę, dwię aż wszystko ostygnie, następnie rozlewamy do butelek i chowamy do lodówki. Możemy go trzymać w lodówce przez kilkanaście dni.

Więcej na pandrinkowiec.pl