Vesper martini – jak zrobić? 3 ważne składniki

przepis na vesper martini

Vesper martini, ulubiony koktajl agenta 007, jest świetną propozycją dla miłośników intensywnych, wytrawnych smaków. To elegancki drink, który można w bardzo prosty sposób przygotować we własnym domu. Przepis na vesper martini może stać się bohaterem wielu eleganckich przyjęć. 

Vesper martini – wstrząśnięte, nie mieszane

Swoją wielką popularność vesper martini zawdzięcza przede wszystkim postaci Jamesa Bonda. Dokładny opis ulubionego drinka agenta 007 pojawił się nawet w książce “Casino Royale” Iana Fleminga, dzięki czemu charakterystyczny przepis na vesper martini stał się sławny na całym świecie. Koktajle na bazie ginu łączonego z innymi alkoholami zaczęły pojawiać się jednak znacznie wcześniej, już w drugiej połowie XIX wieku. 

Vesper martini – przepis na każdą okazję

Bardzo istotnym aspektem w przypadku drinków jest zachowanie odpowiednich proporcji, dzięki czemu zyskują swój charakterystyczny smak i równowagę. W tym przypadku należy zwrócić na nie szczególną uwagę ze względu na wyjątkowo prosty przepis – vesper martini to drink, do którego wykorzystuję 3 różne rodzaje alkoholu i… to wszystko. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w shakerze razem z kilkoma kostkami lodu, potrząsać przez kilkanaście sekund i przelać do kieliszków z wykorzystaniem sitka barmańskiego. Z czego składa się vesper martini

Wódka – 20 ml

Chociaż wielu chętnie pije ten alkohol, zdecydowanie mniej osób wie, jak się go wytwarza. Można wykonać go poprzez destylację dowolnego materiału bogatego w cukry lub skrobię, na przykład zboża czy ziemniaki, a nawet melasa lub kukurydza. W zależności od tego, z czego jest wykonany, może mieć różne właściwości, jednak zdecydowana większość wódek będzie zawierać ostatecznie około 40% alkoholu. Dodając do vesper martini wódki możemy zwiększyć zawartość alkoholu, ale nie zmieniając w zdecydowany sposób jego koloru ani smaku. Może za to doskonale uwydatnić wytrawne i gorzkie aromaty pozostałych składników. 

Gin – 60 ml

Gin stanowi podstawę tego wyrafinowanego drinka, ponieważ znajduje się go w nim najwięcej. Niewielu ludzi lubi go pić solo, ale świetnie sprawdza się jako składnik bardziej złożonych receptur. Dzieje się tak, ponieważ jest to alkohol aromatyzowany jałowcem o bardzo charakterystycznym smaku i aromacie – dość pikantnym i intensywnym. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ginu, na przykład z dodatkiem ekstraktu z ogórka czy truskawki, jednak w przypadku vesper martini najlepiej sprawdzi się klasyczna wersja. 

Lillet blanc – 10 ml

Lillet blanc może być stosowany jako aperitif lub dodatek nadający vesper martini przyjemnego, pomarańczowego smaku i aromatu. Ma delikatnie złotą barwę i wyraźne smaki, pochodzące od składników, z których został wytworzony – białe wina z różnych szczepów, likier pomarańczowy, chinina i skórka pomarańczy. Dzięki dodatkowi chininy jego smak kojarzy mi się z innym klasykiem wśród drinków, ginem z tonikiem. Ten charakterystyczny gorzki posmak nadaje efektowi przyjemnej głębi. 

“Szkło smakuje” 

Wielu profesjonalnych barmanów zwraca uwagę na to, by podawać drinki w odpowiednich naczyniach, żeby odpowiednio wyeksponować smaki i aromaty. Przygotowując martini, podaję je w kieliszkach, które rozszerzają się ku górze i są na nóżce średniej wysokości. Dzięki temu mogę delektować się vesper martini, nie martwiąc się o to, że drink będzie ogrzewał się od moich rąk. Co więcej, zaserwowany w ten sposób alkohol zawsze będzie wyglądał profesjonalnie i elegancko. 

Stwórz wyjątkowe vesper martini i zaskocz swoich bliskich 

Poza wybraniem odpowiedniej szklanki czy kieliszka staram się do każdego drinka dobrać odpowiednie dekoracje, które będą przyjemne dla oka, a dodatkowo podkreślą smaki zawarte w drinku. Martini często kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem oliwek, ale w przypadku vesper martini doskonale sprawdzą się ozdoby wykonane ze skórek cytrusów. Nawet proste dekoracje sprawią, że drink zaskoczy gości lub rodzinę i stanie się gwiazdą wieczoru. 

Skład drinka:

Przygotowanie:

Przygotuj potrzebne składniki, następnie umieść je w szejkerze, intensywnie wstrząsaj przez kilka sekund. Wszystko przelej do odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Oczywiście nie zapominajmy o odpowiedniej dekoracji. Smacznego!

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *